Андрій Садовий: Біда Чернівців, що до влади тут почали приходити бізнесмени, які дивляться на місто, як на бізнес

Андрій Садовий: Біда Чернівців, що до влади тут почали приходити бізнесмени, які дивляться на місто, як на бізнес

08.03.2019, 14:30

Львівський міський голова Андрій Садовий відвідав сьогодні Чернівці. Мер Львова нагадав, що як колишній кандидат на посаду Президента України обіцяв здійснити робочу поїздку до Чернівецької області, а позаяк звик виконувати дане слово, то 8 березня на півдня завітав на Буковину. Триваліший робочий візит теж відбудеться, але  дещо пізніше. У Чернівцях Андрій Садовий поклав квіти на могилу розвідниці Анастасії Горбачової (позивна «Лиса»), яка загинула на російсько-українській війні. «Дуже важливо, щоб ми пам’ятали тих людей, які віддали своє життя, щоб ми мали можливість тепер зустрічатися», - пояснив мер Львова. Також Андрій Садовий  зустрівся з чернівецькими журналістами та активістами «Самопомочі», - повідомляє www.buknews.com.ua. Чимало питань стосувалися порівняння ситуації у Львові і Чернівцях: чому у Львова виходить розвиватися, а у Чернівців – ні.

- Я проїхав фактично усіма містами України – великими і малими.  Яке моє спостереження? Там, де громада зуміла зорганізуватися, де до влади прийшов чесний керівник,  де є співпраця з громадськістю, наукою, підприємцями, там є феноменальні результати. У маленькому селі Березовець під Уманню, мене шокували рівненькі дороги, садочок, школа, феноменальний парк… Є староста села, є агрофірма, яка там працює, і є нормальна кооперація на користь громади.

- Біда Чернівців, що до влади почали приходити бізнесмени, які дивляться на місто, як на бізнес. Отримуючи владу депутати починають сприймати міську раду, як акціонерне товариство, ділити її між собою, а за мету ставити отримання прибутків. Але прибутку не громади, а свого особистого. Їм чомусь здалося, що їм Бог послав можливість стати дуже багатими за цей короткий час, поки вони є депутатами. І вони стали вважати це місто своєю приватною власністю. І це найбільша катастрофа. Тому що місто належить громаді…

- У вісімдесяти відсотках українських міст влада реально належить бандитам, а не громаді. І це все толерується з Києва, бо з бандитами дуже легко домовитися. І сьогодні бандити на місцях дофінансовують поліцію, СБУ, прокуратуру, які їх не чіпають. Тобто такої спайки криміналітету і влади не було навіть за часів Януковича.  

- Мером міста має бути людина, яка в тому місті народилася. Інший підхід тільки у Комуністичній партії Китаю, де мерів переводять… Дуже важливо, щоб місто мало якісних депутатів, тому що саме вони ухвалюють фундаментальні рішення. Розподіл коштів, земля, майно… Це компетенція винятково депутатів. І я маю великий біль, коли ми когось послали у депутати, а вони там скурвилися, перепрошую. Тому ми і погнали чернівецьких депутатів. Коли приходять, кладуть на стіл гроші, говорять ти такий розумний. А це компенсація за твою важку працю. А партія «Самопоміч» тобі грошей на стіл не кладе, а партія тебе ганяє, що ти маєш бути чесним, відповідальним, розганяти шахраїв. І деякі люди не витримують спокуси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Садовий у Чернівцях: Я нікому не рекомендую проводи великий ремонт доріг взимку

- Можливо, одна з головних причин успіху, який ми маємо у Львові, це публічне управління. Громада управляє містом. Освіта у пріоритеті – це ланки одного ланцюга, які привели Львів до успіху. Стараюся  платити по максимуму працівникам комунальних підприємств. Тому, що втративши хорошого фахівця, доведеться потратити набагто більше, щоб навчити іншого. Це питання безпеки. Плюс Львова у тому, що до нас більше людей їдуть, ніж залишають місто. До нас переїхало багато заможних людей зі Сходу, одних "айтішників" у нас працює до 30 тисяч, з орієнтовною зарплатою дві тисячі доларів. За рік Львів відвідують 2,5 мільйона туристів. 85 доларів помножте в середньому на два з половиною дні їх перебування у місті, це дає 500 мільйонів доларів. 15 мільярдів місто отримує для малого і середнього бізнесу. А Чернівці можуть мати те саме, але має бути мислення, що це потрібно. 

- Я прийняв місто у гіршому стані, ніж ви зараз маєте. Дороги жахливі, вода подавалася чотири години на добу, через відсутність тепла люди перекривали дороги, освітлення не було… Море проблем. З Божою ласкою, ми дали цьому всьому лад, навели порядок… Минулого року закупили 150 великих автобусів. Решта українських міст  разом взятих закупили 270. Фактично 60 відсотків усіх закуплених в Україні автобусів припадають на один Львів. Таким чином я наводжу порядок у громадському транспорті. Це має бути винятково комунальний транспорт, бо ніякий приватник не буде возити людей в інтересах громади, а не власної кишені. Всі пенсіонери, інваліди першої, другої, третьої групи і школярі мають безкоштовний проїзд у всіх видах транспорту – автобусах, тролейбуси, трамваї…

- Підписано угоду з Європейським банком про залучення коштів для львівського заводу «Електрон». Завод виграв тендер на виробництво п’ятдесяти нових тролейбусів. І всі вони вийдуть на дороги Львова.  Працюємо з Міжнародною фінансовою корпорацією щодо замовлення ще ста електробусів. І також плануємо, щоб ці електробуси робилися у Львові.  Перший вже протестували, він їздить нашими дорогами… Я взагалі переконаний, що усе, що можна зробити в рідній хаті, необхідно робити у рідній хаті. Вважаю, що ті двадцять тисяч одиниць громадського транспорту, яких потребують українські міста, ми можемо робити в Україні. Для цього є весь потенціал. І треба ставити перед собою мегазадачу, щоб це був електричний транспорт. Запасів літію в країні достатньо, щоб робити акумуляторні батареї.

- Ключовим фактором для мене тут завжди була і є освіта.  Мені дуже приємно, що десять львівських шкіл увійшли до ТОП-100 шкіл України. Без освіти країни взагалі не буде. Ми започаткували дуже цікавий проект у Львові. Вирішили запровадити п’ятдесят стипендій для кращих науковців. Зараз триває подача документів. Сподіваюся, що знайдеться 300-400 претендентів, з поміж яких оберуть найкращих. Для цього буде застосовано світову практику відбору: публікації у західних наукових журналах. Кожен стипендіат отримає від міста щомісяця по 10 тисяч гривень   упродовж цілого року. Сподіваюся, що для багатьох перспективних науковців це стане гарною допомогою.

- Те, шо я, як мер, завжди робив і роблю: я не допускаю шахраїв до влади. Навіть будучи сьогодні лідером «Самопомочі», серед керівництва міста немає нікого з ТОП-Самопомочі. Ні заступників, ні керівників департаментів… Вони не є в жодних партіях. У мене фракції міської ради не мають впливу ні на одну посаду, ні на одне призначення – це мій принцип. Я завжди беру фахівців. Звісно, якщо хтось з депутатів порадить хорошого менеджера, який звільнився з попередньої роботи, я йому ще пляшку виставлю. Але, борони Боже, брати на посаду людину, бо це чиясь квота. Це неприпустимо! Все починається з любові, бажання служити своїй громаді  і не піддаватися на різні спокуси. Бо люди з тебе спитають, Бог з тебе спитає… - сказав Андрій Садовий, відповідаючи на питання чернівецьких журналістів. - Своїм ворогом мене вважають ті шахраї, яким я не даю красти. Якщо велике приміщення на 70 метрів квадратних ми продаємо на аукціоні, отримуючи у бюджет міста 34 мільйона гривень, виходить, що це 17 тисяч доларів за метр квадратний коштує.  То кому це сподобається?  Громаді - так! А людям, які би хотіли це просто вкрасти? Якби проти мене мали бодай один факт, до давно би закрили. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Садовий: Якби ми мали ще півроку для ведення кампанії, то я би тисячу відсотків переміг!

1