Анатолій Гриценко: Підписані і непідписані угоди (завершення)

Анатолій Гриценко: Підписані і непідписані угоди (завершення)

25.01.2012, 19:38

Щойно був в ефірі 5 каналу. Журналісти розкопали, що на сайтах БЮТ і ФЗ - суттєво різні тексти угоди, яку вони підписали. Атас!!! Ще чорнило не висохло, а вже пішла маніпуляція з текстом того, що мало би виконуватися?! Може, в інших "підписантів не читаючи" - теж якісь власні редакції тієї ж угоди? Самі себе дискредитують, без влади, блін!

Ситуація з підписанням угоди про об'єднання опозиції замість вкрай необхідного позитивного імпульсу для суспільства – на рівному місці спричинила непорозуміння і недовіру. Крім влади, від того не виграв ніхто, це точно. Відповідальність має прізвище. Але прізвищ сьогодні не називатиму, аби не тішити владу. Кожен, хто слідкує за подіями, може сам зробити висновок.

Свій висновок я зробив і озвучив раніше, до 22 січня, як пропозицію до лідерів інших опозиційних партій. Суть пропозиції проста і зрозуміла: переговори про об'єднання опозиції – проводити відкрито, прозоро, у присутності журналістів. Досить уже закритих, підкилимних домовленостей, які точаться місяцями і не приносять результату, або ще гірше, як із цією угодою, призводять до непорозумінь і публічних скандалів. Досить!

Ключові слова – щирість намірів, правдивість і відповідальність за спільні дії. Тоді буде толк від об'єднання і буде результат. Спільний позитивний результат.

Погодьтеся, якби проект угоди, яку підписано 22 січня, готувався саме так – відкрито і прозоро, то ми уникнули би тих проблем, які маємо зараз. При журналістах Турчинов не пропонував би Гриценку підписувати угоду, не читаючи тексту. Кличку не підсовували би документ для підпису на коліні. Навздогін не було би заяв про застереження до тексту, їх би озвучили і врахували до підписання. А після підписання на сайтах БЮТ і ФЗ не з’явилися б два різних тексти угоди, був би один, який насправді підписали і який зафіксували журналісти, правда? І головне – публічно взяті і скріплені підписом зобов'язання з більшою вірогідністю були би виконані, підкріплені спільними діями.

Тож пропозиція проводити дальші переговори опозиції відкрито, на нашу думку, є вірною і конструктивною. Важливо, щоб її підтримали лідери всіх опозиційних партій. Якщо наміри щирі, а справа вірна, то нема чого боятися.

А в цій конкретній ситуації, партія "Громадянська позиція" офіційно (листом) звернулася до Сергія Соболєва, який координує підготовку засідань КОДу, і до Олександра Турчинова, якому передано підписаний документ, з проханням надати нам копію підписаної 22 січня угоди, з підписами лідерів партій. Аби визначити нашу позицію, маємо нарешті бачити реальний (один) документ.

Щоб зняти непорозуміння і спекуляції навколо тексту (текстів) угоди, ми оприлюднимо цей документ. Так само повідомимо про рішення "Громадянської позиції" щодо підписання угоди, після ознайомлення з її текстом.

Наша позиція щодо об'єднання зусиль опозиції є щирою і послідовною. А тому незалежно від угод чи меморандумів, "Громадянська позиція" працюватиме разом, спільно з іншими опозиційними партіями, на спільний результат.