АМКУ оштрафував одного з найбагатших буковинців, який розіграв 40 млн грн зі своїм бізнес-партнером на будівництво школи у Рідківцях

АМКУ оштрафував одного з найбагатших буковинців, який розіграв 40 млн грн зі своїм бізнес-партнером на будівництво школи у Рідківцях

26.01.2020, 22:20

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету у Чернівецькій області оштрафувала компанії «Родничок-1» та «С-Буд 1» на 136 тис. грн за антиконкурентні дії на торгах. Йдеться про їхню участь в тендері на будівництво школи у с. Рідківці Новоселицького району за 40 млн грн.

Відповідне рішення опублікували 28 грудня на сайті АМКУ, передає СТИК.

Про змову цих учасників на торгах «Наші гроші. Львів» написали у жовтні 2018 року. Власник фірми «Родничок-1» Микола Гавка разом з власником «С-Буд 1» Іваном Семенюком є бізнес-партнерами, оскільки разом володіють компанією зі схожою назвою «Родничок». Крім того, протягом 2015-2018 років Микола Гавка був керівником «С-Буд 1».

Учасники зустрічалися на торгах один раз у вищезгаданому тендері.

Експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» надіслали звернення в АМКУ. Комітет також встановив, що раніше компанії подавали податкову звітність з однієї електронної пошти та однієї ІР-адреси. Крім того, фірми мали спільних працівників, використовували спільний номер телефону, зв’язувалися між собою перед проведенням закупівлі та створення документів одним автором.

Відтак кожна компанія отримала по 68 тис. грн. Вони також не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.

Компанія «Родничок-1» зареєстрована 2014 року в Новоселицького району. Її власник та керівник Микола Гавка є депутатом Боянської сільської ради.

Фірма «С-Буд 1» веде свою діяльність з 2015 року, зареєстрована також у Новоселицькому районі. Її власник Іван Семенюк є безпартійним депутатом Чернівецької обласної ради. Семенюк − один з найбагатших мешканців Буковини, ще у 2008 році газета «Коментарії» оцінювала його статки у 26 млн доларів. Він також володіє ще цілою низкою підприємств, серед яких один з найбільших курортних комплексів Чернівецької області «Сонячна долина» та готель «Буковинська зірка».

З двох партнерів Семенюк більш публічний, раніше досить активно роздавав інтерв’ю місцевим медіа, натомість Микола Гавка є людиною не публічною. Разом з тим обидва володіють значною кількістю нерухомості як в селі Бояни, що розташовано в 17 км від Чернівців, так і в самих Чернівцях.

Протягом 2019 року компанія «Родничок-1» отримала замовлень на 2,5 млн грн, а фірма «С-Буд 1» не брала участі у державних закупівлях.

1