АКТИВНІСТЬ ПОТЕНЦІЙНИХ КАНДИДАТІВ-МАЖОРИТАРНИКІВ СУТТЄВО ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ПО РЕГІОНАХ ТА ПАРТІЙНІЙ ПРИНАЛЕЖНОСТІ

АКТИВНІСТЬ ПОТЕНЦІЙНИХ КАНДИДАТІВ-МАЖОРИТАРНИКІВ СУТТЄВО ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ПО РЕГІОНАХ ТА ПАРТІЙНІЙ ПРИНАЛЕЖНОСТІ

03.08.2012, 18:14

Напередодні офіційного старту виборчого процесу провідні політичні сили не завершили процес узгодження кандидатів у одномандатних округах. Найбільш злагоджено спрацювала структура Партії регіонів, яка у значній частині виборчих округів заздалегідь розпочала передвиборчу кампанію. Об’єднана опозиція «Батьківщина» та ВО «Свобода» затягнули процес узгодження кандидатів-мажоритарників, що негативно вплинуло на їх активність. Партія Віталія Кличка «УДАР» презентувала своїх кандидатів у більшості виборчих округів, але ще не розпочала активної агітаційної кампанії. Комуністична партія України та Народна партія представлені у виборчих округах впливовими політиками, але кількість активних округів поки є незначною. Зважаючи на регіональний розподіл електоральних симпатій громадян, провладна політична сила робить ставку не лише на власних партійців, а й підтримує окремих самовисуванців. У округах із незначним рейтингом ПРУ, місцева влада сприяє агітаційній діяльності бізнесменів та державних службовців, які формально мають намір йти на вибори у статусі самовисуванців. Опозиційні політичні сили мають дефіцит впливових кандидатів-мажоритарників у областях, де традиційно домінує Партія регіонів. Враховуючи ці обставини, провладна політична сила забезпечена представництвом своїх інтересів у всіх виборчих округах України. Опозиційні політичні сили, навпаки, мають обмежену можливість впливати на процеси у тих виборчих округах, де не мають стабільної електоральної переваги.

До 25 липня 2012 року Об’єднана опозиція «За Батьківщину» не завершила узгоджувати кандидатів у одномандатних виборчих округах, що негативно вливало на їх передвиборчу активність. У тих регіонах зі значними показниками рейтингу опозиції важко зберегти інтереси місцевих активістів та забезпечити потреби національних домовленостей. Наприклад, у виборчому окрузі (далі – ВО) №117 з центром у Франківському районі міста Львів представник обласної організації «Фронту Змін» Ігор Васюник та народний депутат України Тарас Стецьків паралельно здійснювали передвиборчу агітацію та розгортали кампанію. Із п’яти округів у Волинській області достеменно було відомо прізвище лише одного кандидата від опозиційних політичних сил. У семи виборчих округах Івано-Франківської області Об’єднана опозиція заздалегідь представила лише трьох кандидатів.

Значний дефіцит впливових кандидатів – мажоритарників «Батьківщина» має у регіонах, де її електоральна підтримка є невисокою. Ілюстрацією рівня готовності опозиційної сили до активної роботи кандидатів-мажоритарників є Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, АР Крим та деякі інші області, де виборці в липні не мали повної інформації про опозиційних кандидатів у одномандатних округах. Поєднання цих факторів визначає слабке представництво політичної сили в одномандатних округах різних регіонів України. Невизначеність щодо кандидатів-мажоритарників об’єктивно знижувала їх особисту мотивацію до організації заходів у одномандатних округах.

Партія регіонів більш системно, ніж «Батьківщина», представлена у виборчих округах. Ця політична сила не тільки має кандидатів, які розпочали передвиборчу кампанію задовго до офіційного початку виборчого процесу, а й забезпечила їх публічну презентацію під час регіональних партійних конференцій. Діяльність кандидатів-мажоритарників Партії регіонів також має місцеві особливості. В ряді округів західних областей України від партії влади висуватимуться маловідомі політики. Місцева влада сприяє передвиборчим кампаніям впливових кандидатів-самовисуванців, які представляють бізнес або державну службу. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували окремі випадки публічної відмови потенційних кандидатів від приналежності до лав Партії регіонів. Бізнесмен Іван Чайківський (ВО №165, центр – м. Зборів Тернопільської області), який до травня 2012 року очолював фракцію Партії регіонів у Тернопільській районній раді, виступив із жорсткою критикою останніх ініціатив власної політичної сили. Богдан Гдичинський залишив посаду голови фракції Партії регіонів у Івано-Франківській обласній раді в знак протесту проти мовного законопроекту Ківалова-Колісниченка. Не дивлячись на злагодженість передвиборчої кампанії Партії регіонів, у окремих округах стали публічними суперечки між її представниками. До прикладу, у ВО №60 (центр – м. Волноваха Донецької області) одночасно організовували агітаційні заходи народні депутати України Валерій Бевзенко та Валерій Коновалюк. Ці факти свідчать про неоднорідність Партії регіонів та орієнтацію окремих потенційних кандидатів на результат виборів, уподобання виборців у округах, а не монолітні інтереси партії влади.

Висуванці від Комуністичної партії України зосередились на роботі з виборцями у східних, південних та центральних регіонах України, де рейтинг політичної сили дозволяє боротися за їх перемогу. Активними є знакові фігури КПУ: народні депутати Алла Александровська, Валерій Бевз, Спірідон Кілінкаров, Юрій Гайдаєв, – тому передвиборча кампанія цієї політичної сили в одномандатних округах має точковий характер. Не дивлячись на масову присутність комуністів у інформаційному просторі, у значній частині одномандатних округів України їх кандидати залишались невідомими до партійного з’їзду.

Партія Віталія Кличка «УДАР» публічно презентувала кандидатів у більшості одномандатних округах України. Ці політики переважно є невідомими у своїх регіонах або ще не розпочали власні передвиборчі кампанії. Суттєва активність окремих кандидатів-мажоритарників від партії «УДАР» зафіксована у Львівській, Сумській, Херсонській, Одеській, Запорізькій та Черкаській областях.

Представництво ВО «Свобода» у одномандатних виборчих округах є незначним. Це можна пояснити складним процесом узгодження кандидатів із Об’єднаною опозицією «За Батьківщину». До завершення перемовин із політичними партнерами рейтингові кандидати ВО «Свобода» організовували роботу без прив’язки до конкретного виборчого округу. Діяльність потенційних кандидатів ВО «Свобода» має обмежений територіальних розмах: Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька області. У поодиноких випадках представники «Свободи» є єдиними опозиційними кандидатами в окремих регіонах України. Зокрема, у Харківській області за угодою з Об’єднаною опозицією ВО «Свобода» отримало один округ (№174), в якому висунуло голову обласної парторганізації Ігоря Швайку.

Народна партія представлена помітною активністю кандидатів-мажоритарників у окремих округах Волинської, Житомирської, Рівненської, Одеської, Житомирської, Чернігівської, Вінницької, Київської, Донецької областей. Найсильніше кампанію розпочали народні депутати України Володимир Литвин, Сергій Гриневецький, Микола Шершун, Сергій Терещук та інші. Цікавий прецедент відбувся у випадку із висуванням кандидата від Народної партії Валерія Баранова у ВО №78 (центр – м. Бердянськ, Запорізька область). Кандидатуру Баранова офіційно підтримали обласні організації і Партії регіонів, і Народної партії.

Найяскравіше кандидати-самовисуванці представлені у Волинській, Львівській, Луганській, Рівненській, Харківській, Черкаській, Чернігівській областях та АР Крим. До прикладу, на Луганщині активно діє так звана «команда Шахова», яка представляє інтереси Сергія Шахова. Місцевий бізнесмен та його соратники одночасно працюють у декількох виборчих округах регіону. У Черкаській та Чернігівській областях самовисуванцями позиціонуються народні депутати України Богдан Губській та Ігор Рибаков, які внаслідок міжфракційних переходів вже не мають чіткої партійної прив’язки. У Волинській області йдуть на вибори шляхом самовисування впливові кандидати: бізнесмени Сергій Ковальчук та Сергій Мартиняк, народний депутат України Ігор Палиця. У Харківській області передвиборчу кампанію розпочав колишній народний депутат України Степан Гавриш. Активним самовисуванцем також є відомий кримський політик, колишній народний депутат України Лев Миримський. Ця група кандидатів проводить свою діяльність переважно через власні благодійні фонди.

Низка кандидатів свідомо уникають партійного позиціонування. Наприклад, у виборчих округах Києва агітаційну кампанію розпочали народні депутати України від Партії регіонів Ігор Лисов, Максим Луцький та Валерій Борисов, але кольористика їхніх матеріалів, зображення на біл-бордах є нейтральними, кандидати не використовують партійної символіки і не вказують власної приналежності. Протистояння у Верховній Раді України навколо мовного законопроекту змушує окремих політиків відмовлятись від партійного висування своєї кандидатури. Більшість прикладів стосується тих областей, де електоральна група громадян має чітку мовну ідентифікацію. Народний депутат України від Партії регіонів Василь Чуднов (ВО №89, центр – м. Снятин Івано-Франківської області) йтиме на вибори самовисуванцем. Цьому рішенню передувала заява народного депутата про відкликання свого голосу від підтриманого парламентською більшістю мовного законопроекту.

Із наближенням виборів форми активності потенційних кандидатів-мажоритарників стають більш різноманітними. Майже усі кандидати представлені у сегменті зовнішньої та медійної реклами. У Львівській, Івано-Франківській, Рівненської областях кандидати використовували мовний конфлікт у своїх агітаційних заходах, проводили вуличні акції, надавали допомогу у організації поїздок активістів на акції протесту до Києва, оголошували резонансні заяви. До проблем захисту української мови у цих областях зверталися не лише опозиційні політики, а й лояльні до Партії регіонів кандидати-мажоритарники.

Провладні кандидати експлуатують у агітаційній кампанії соціальні ініціативи Президента України, проблематику чемпіонату Євро-2012 та інші урядові програми. Зокрема потенційний кандидат, міський голова Лисичанська Сергій Дунаєв розміщує у своєму окрузі біл-борди «Чемпіонат завершився». У Кривому Розі кандидати від Партії регіонів вручають громадянам пільгових категорій безкоштовні телевізійні тюнери, які були придбані за державний кошт.

Діяльність кандидатів-мажоритарників із елементами непрямого підкупу та адміністративного ресурсу

Для потенційних кандидатів-мажоритарників характерні також такі форми активності:

- вирішення господарських проблем на території округу (ремонт доріг та мостів, ліквідація стихійних звалищ, освітлення вулиць, заміна вікон)

 Частина кандидатів позиціонується спонсорами заходів із відновлення місцевої інфраструктури, займає позицію лобістів інтересів територіальних громад на рівні Державного бюджету. До прикладу, власник ТК «Буковель», потенційний кандидат у ВО №83 (місто Івано-Франківськ ) Олександр Шевченко розміщує біл-борди під загальним гаслом – «Я, Шевченко, прокладаю дороги, вони розкрадають країну». На Сумщині народний депутат України від Партії регіонів Андрій Деркач підкреслює свою роль у виділенні області державної субвенції на ремонт доріг;

- встановлення дитячих майданчиків та робота із дитячою аудиторією

Трендом передвиборчої кампанії кандидатів-мажоритарників є встановлення дитячих майданчиків та робота з батьками за посередництва дитячої аудиторії. Кандидати проводять тематичні заходи та втілюють програми оздоровлення дошкільнят. До прикладу, у ВО №205 (центр – Новозаводський район міста Чернігів) кандидат Валерій Дубіль організував щоденну навчально-розважальну програму для дітей із різних районів міста. Дитячі майданчики кандидати масово встановлюють у Донецькій, Одеській, Луганській, Львівській областях;

- вручення товарів та надання послуг бюджетним закладам (школи, лікарні, поштові відділення, відділи МВС)

Кандидати-мажоритарники надають спонсорську допомогу бюджетним організаціям та установам. До прикладу, потенційний кандидат від Партії регіонів по ВО №156 (центр – м. Сарни Рівненської області) Андрій Циганенко подарував місцевій школі нову огорожу для шкільного географічного майданчика. Самовисуванець у ВО №197 (центр – м. Канів Черкаської області) Богдан Губський профінансував ремонт дезінфекційної установки однієї із лікарень округу. Більшість активних кандидатів-мажоритарників у різних регіонах України вдаються до цієї форми агітаційної діяльності.

- реалізація конкурсів міні-проектів та громадських ініціатив

 У різних регіонах України застосовується практика проведення кандидатами-мажоритарниками конкурсів міні-проектів. У межах відбору благодійні фонди кандидатів надають підтримку ініціативним групам громадян для реалізації соціально значимих проектів. Зокрема народний депутат України Сергій Клюєв (ВО №46, центр – м. Артемівськ Донецької області) та голова Дубененської райдержадміністрації Данило Корилкевич (ВО №154, центр – м. Дубно Рівненської області) реалізують у своїх виборчих округах конкурси громадських проектів. Достатньо поширена практика використання кандидатами громадських організацій для досягнення передвиборчих цілей: громадська організація «Земляки» кандидата Григорія Заболотного (ВО №17, м. Ладижин Вінницької області), організація «За Рівненщину! За Батьківщину» кандидата Юрія Возняка (ВО №153, центр – м. Рівне), «Громадянська ініціатива» кандидата Валерія Омельченка (ВО №55 центр – Гірняцький район Макіївки) тощо. Народний депутат України від Партії регіонів Валерій Борисов очолив громадське об’єднання «За Троєщину!».

- Фінансування соціально-культурних заходів

 У липні кандидати брали участь в урочистостях, концертах та інших соціально-культурних заходах. Одним із приводів для організації масових гулянь стало свято Івана Купала та місцеві пам’ятні дати. Незвичний захід у формі лотереї-розіграшу провів потенційний кандидат у ВО №199 (центр – м. Жашків Черкаської області) Володимир Ничипоренко. Учасники лотереї мали вгадати відповіді на запитання організаторів заходу щодо біографії майбутнього кандидата. Потенційні кандидати-мажоритарники вдаються до форм непрямого підкупу виборців. Провладні та опозиційні кандидати активно роздають товари та послуги. Зросла кількість зафіксованих випадків прямого грошового підкупу виборців.

 Джерело:

 +38 044 286 26 70

www.opora.org.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Одним словом -бардак

avatar

03 серпня 2012 23:37