Активісти обіцяють встановити Пієту за власні кошти

Активісти обіцяють встановити Пієту за власні кошти

07.04.2014, 23:06

На Центральній площі Чернівців за ініціативою греко-католицької та римо-католицької релігійних громад можуть встановити статую Богородиці на місці, де в австрійські части стояв монумент Пієта. Передбачається, що пам’ятник має бути зведений в пам'ять Небесної Сотні. Кошти на його спорудження готові зібрати релігійні громади міста. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив вікарій Буковинського вікаріату УГКЦ отець Валерій Сиротюк.

За словами священнослужителя, ще в 1999 році вийшла Постанова Кабміну, якою передбачено відновити видатні пам’ятки історії та культури України. Серед 49-ти пам’яток, у документі зазначався і Хрест Пієта в Чернівцях. Однак і досі, через невідомі причини, цього не було зроблено.

Проект пам’ятника – питання дискусійне: це може бути як відновлена статуя Богородиці (Пієта), яка стояла на Центральній площі до 1924 року, так і новий проект, яким мав би враховувати й збереження пам’яті Небесної Сотні.

Від міської влади активісти просять сприяння, гроші ж на спорудження готові зібрати самотужки. Як повідомив отець Валерій, лише протягом недільної служби, прихожани зібрали 16 тисяч гривень.

Нагадаємо, що в неділю, 6 квітня, парафіяни римо-католицького костьолу та греко-католицької церкви, а також небайдужі чернівчани пройшли Хресною ходою до Центральної площі, встановивши великий дерев’яний хрест, на місці, де колись стояв пам’ятник Пієта.

Разом з тим, як повідомив сьогодні під час брифінгу секретар міської ради Ярослав Кушнірик, хрест на Центральній площі у неділю, 6 квітня, під час Хресної ходи встановили самовільно.

Володимир ЗВЕНИГРОДСЬКИЙ, БукІнфо (с)

Хрест-Пієту, що стояв на Центральній площі Чернівців відновити неможливо, бо немає його точного опису. Про це розповів сьогодні на брифінгу секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик. Натомість там встановлять інший пам'ятник-Пієту, на честь Небесної сотні.

Як пояснив Ярослав Денисович, майже 15 років громада Чернівців пропонувала відновити втрачений в радянські часи хрест-Пієту. Проте зробити це було неможливо, оскільки в архівах не збереглось точного опису пам'ятки.

"Богородиця має українське обличчя, - розповів парох громади Собору отець Валерій Сиротюк. - Це українська мати, яка прийняла на руки убитих синів".

А допоки спеціальна комісія вирішуватиме, який саме вигляд матиме пам'ятник, і хто буде архітектором, на Центральній Площі тимчасово стоятиме дерев'яний хрест.

Секретар міськради Я.Кушнірик зазначив, що міска рада дозволу на його встановлення не давала. Проте о.Валерій Сиротюк показав листа, адресованого Кушнірику, у якому повідомлялось про "воздвиження хреста на період до встановлення скульптурної композиції". Жодних заперечень на рахунок цього греко-католицька громада не отримала.

www.chas.cv.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

НАЖИВО! Брифінг УМВС України у Чернівецькій області щодо корупції на Буковині - http://promin.cv.ua/

avatar

ProminTV

08 квітня 2014 14:22

avatar

Natalya Simonova

11 квітня 2014 01:01