Адміністрації та власники ринків наживаються на торговельних місцях, - підприємці

Адміністрації та власники ринків наживаються на торговельних місцях, - підприємці

16.04.2014, 20:16

Чернівецька громада на Віче 13 квітня 2014 року заслухала питання щодо ціноутворення міськими ринками плати за здійснення торгівельної діяльності суб’єктами підприємницької діяльності. Як відомо, адміністрації та власники ринків збирають плату за користування торгівельними місцями згідно встановлених ними ж тарифів.

В свій час право на отримання земельних ділянок і відкриття на них ринків, мали тільки особи (суб’єкти), наближені до влади. Після отримання земельної ділянки та дозволу на організацію ринку, створені суб’єкти господарювання організовували підприємливих людей для встановлення індивідуальних пунктів продажу. Крім встановлення за власний кошт індивідуальних пунктів продажу, мешканці міста платили директорам ринків досить великі кошти на так званий розвиток міста. Саме так платили, бо ніхто нічого не перераховував, якщо не заплатиш, то і права на роботу не матимещ.

Таким чином, на землях комунальної власності міста підприємцями були встановлені за власний рахунок індивідуальні пункти продажу (торгівельні місця). В адміністрацій та власників ринків на балансі таких індивідуальних пунктів продажу (торгівельних місць) немає, отже встановлювати тарифи на користування чужим майном вони не мають ніяких законних підстав. Однак всупереч Цивільному, Господарському та Податковому кодексам України, адміністрації та власники ринків такі тарифи встановлюють, а це - «зелена дорога» для різного роду зловживань, корупції та здирництва. Наприклад, якщо індивідуальний пункт продажу має 20 метрів квадратних, тобто займає територію 0,02 га, то за оренду такої земельної ділянки до міського бюджету суб’єкт господарської діяльності сплачує, щонайбільше, 100 гривень. А ринок чомусь встановлює тариф до 1000 гривень! Отакий собі бізнес. Така діяльність адміністрацій та власників ринків призводить до необґрунтованої, затратної діяльності СПД, збільшення ціни на товари народного вжитку, небажанню здійснювати підприємницьку діяльність та не надходженню коштів до бюджету міста.

Таким чином, більше двадцяти років міська влада створювала окремих «рантьє» на нашій землі – власності всієї територіальної громади .

На Віче було запропоновано негайно створити комісію з числа громадськості, яка б детально вивчила дану проблему та запропонувала міській владі шляхи її вирішення.

 

 

13 квітня 2014 року,

Буковинське Віче

м. Чернівці, Центральна площа

 

За дорученням буковинської громади –

члени Ради ЧОО «Майдан»

1


КОМЕНТАРІ (1)

Шановні члеи ради Майдан! Всі ринки визнані Мотуляком (головою АМКУ в області) МОНОПОЛІСТОМ. За статею 13 закону "Про захист економічної конкуренції" будь-які дії що ущемлюють права споживачів - є зловживанням монопольним становищем. Так що Вам треба послати Правий сектор до Мотуляка на Маяковського 33 і зразу все буде ОК.

avatar

ЮРИСТ - ЧЛЕНАМ РАДИ ЧОО МАЙДАН

16 квітня 2014 21:16