А, може, дикі свині і не винні в нашесті чуми на буковинські ферми…

А, може, дикі свині і не винні в нашесті чуми на буковинські ферми…

11.02.2019, 13:00

Африканська чума свиней (АЧС), не знаючи кордонів, все потужніше наступає. На те вона і чума, з якою усім причетним до ветеринарії ще й дуже важко боротися. І на цей рахунок час від часу зголошуються факти все жахливіші. Про це днями на одному з Чернівецьких телеканалів повідав керівник облуправління Держпродспоживслужби. Всілякого наговорив чиновник, не забувши накинути тінь, зокрема, і на дику фауну. В тому, що саме дикі свині є основними переносниками зарази, яка сьогодні, з’явившись, то на одній фермі, а завтра вона, наче вогонь по сухій траві, нищить свійську живність ще будь-де.

Але є й бо інші причини, що спричиняють нашестя чуми на ферми, куди через карантин не завжди навіть відповідні служби упускають досередини. Взяти готову продукцію, вже ураженою АЧС, яка валом іде через кордон – чом не об’єкт для розповсюдження біди? А сумнівна за якістю сировина з Польщі, м’ясною продукцією з якої одна з буковинських фірм забила торгівлю від Дністра до Карпат!.. А ми тим часом все на диких свиней, які в мисливських угіддях Буковини хрюкають все рідше та рідше. І не від тієї, виявляється, чуми, а здебільшого від браконьєрських пострілів.

І ще в цьому плані. Пригадаймо минулу зиму, Різдвяні дні, коли в орнітологічному заповіднику «Чорторийський» буквально за кілька днів загинуло 50 особин лебедів-шипунів. Трагедія, якщо не більше. І що ж? Ветслужби різних рівнів, наче по команді, прозвітували: птах упав через ураження високопатогенним пташиним грипом. Трапляється. І навіть в сусідів за кордоном. Але дуже спостережливі і кмітливі жителі села Чортория, побіля якого щорічно зазимовує лебедина братія, припускаються іншої версії. Лебеді-шипуни загинули через те, що їм для корму підсипали абсолютно зіпсовані та протухлі зерновідходи. Отже, треба було тим ветслужбам зі всіх сил працювати та досліджувати. Натомість під дуду цієї славної ветеринарії в ґаздів Чорториї повністю вилучили та спалили їхню пернату живність, за яку держава не без скандалів ледь-ледь компенсувала збитки. Аби знали як висуватися з версіями.

АЧС – чума планетарного масштабу. Тож виявляючи та захищаючи свійську живність, треба брати до уваги усі відомі і невідомі версії. Може, дикі свині взагалі тут ні при чому?!

Іван АГАТІЙ

ДОВІДКОВО:

У Чернівецькій області у ДП "Сторожинецький держспецлісгосп АПК" стався падіж восьми голів диких свиней, в яких виявиди вірус африканської чуми свиней.

Як повідомили  у Чернівецькій ОДА, ветеринарно-санітарна експертиза Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби підтвердила виявлення ДНК вірусу АЧС у загиблих диких свиней.

Зоною захисту було визначено територія лісових в адміністративних межах Кам’янецької сільської ради, зоною нагляду (спостереження) населені пункти: села Кам’яна, Глибочок, Снячів Сторожинецького району.

Разом з тим, станом на 6 лютого роботи щодо утилізації інфікованих тварин була завершена, 8 свиней утилізували шляхом спалювання.

Ще раінше журналістка Ганна Вакарчук на своїй сторінці у ФБ повідомила, що "Прикордонники, в черговий раз здійснюючи обхід державного кордону, виявили загиблого дикого кабана, розташованого на березі річки Прут (лінія розмежування українсько-румунського кордон) за межами населеного пункту с. Ванчиківці Новоселицького району. За інформацією начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Новоселицького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Дениса Воропаєва, відповідно до результату дослідження Івано-Франківської Регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №000205 п.м./19 від 05 лютого 2019 року підтвердився діагноз "африканська чума свиней"", - написала вона.

26 жовтня 2018 року у с. Василів Заставнівського району стався масовий падіж свиней, вражених африканською чумою, що викликало певну тривогу серед населення Заставнівщини.

Як передає Заставна сьогодні, люди тривожаться не тільки за своїх свиней, а передусім за власне здоров'я.

Щоб не дозволити хворобі розповсюдитись в селі Василів оголошено 40-ка денний карантин який розповсюдиться по прилеглим селам це Чуньків, Кулівці, адже варто ізолювати територію щоб африканська чума не розповсюджувалась в геометричній прогресії.

По всіх виїздах з села розставлені патрулі поліцейських які перевіряють вміст багажників, разом з передставниками Держпродспожив службою які проводять дезинфекцію автомобілі.

1